Ako na efektívne skladové hospodárstvo

Skladová a manipulačná technika

13.02.2011 12:25

V malom sklade s niekoľkými stovkami položiek postačí aj jeden či dvaja skladníci, ktorí majú skladové zásoby dobre rozdelené do skupín a v sklade sa dobre orientujú. Vo veľkom sklade nie je možné zaobísť sa bez skladovacej a manipulačnej techniky.

Do techniky zaraďujeme jednak stroje a zariadenia potrebné na naskladnenie a manipuláciu vo vnútri skladu (nízkozdvižné a vysokozdvižné vozíky, dopravníky a prekladače tovaru), ale aj tie, ktoré sa využívajú pri vykládke a nakládke zásob do kamiónov (nakládkové rampy). Do skladovej techniky patria aj čítačky čiarových kódov a širšie tiež skladový software, ktorý prepája podnikové účtovníctvo so skutočnými počtami zásob v sklade.

 

Nízkozdvižný vozík (tzv. paleťák)

Nízkozdvižný vozík sa používa pri manipulácii s paletami a bedňami a na rozdiel od vysokozdvižných vozíkov je poháňaný ľudskou silou. V poslednej dobe sa na trhu objavujú aj elektrické paleťáky na akumulátory, zatiaľ sa s nimi v našich skladoch stretnete menej často. Aby bol zabezpečený dobrý úchyt palety a jej bezpečný prevoz, majú palety naberacie otvory pre dve oceľové vidly (najmä europalety, ale dnes aj iné druhy paliet).

 

Výsokozdvižné vozíky

Na rozdiel od nízkozdvižných vozíkov zvládne vysokozdvižný vozík ukladať palety na seba, alebo ich zakladať do regálov. Vysokozdvižné vozíky sa teda používajú na vertikálnu manipuláciu - výška zdvihu je u niektorých typov až 7 metrov a sú poháňané spaľovacím alebo elektrickým motorom. Na ich obsluhu je nutné mať vodičský preukaz a absolvovať kurz kde sa učia zásady používania vozíka.

vysokozdvižný vozík

Obrázok: Vysokozdvižný vozík v praxi.

 

Zásady používania vysokozdvižného vozíka

Z dôvodu bezpečnosti musí každý vodiť vysokozdvižného vozíka plniť tieto zásady: 

  1. Na naklonenú rovinu vyjsť kolmo, nie šikmo.
  2. Z naklonenej roviny schádzať s nákladom cúvaním.
  3. Bez nákladu musia byť vidlice vždy dole.
  4. Neskracovať si cestu rezaním zákrut, hrozí prevrátenie vozíka.
  5. V prípade prevrátenia vozíka nevyskakovať z vozíka (a spoľahnúť sa na pevnosť rámu).
  6. Nevoziť na vozíku žiadnych ďalších ľudí.
  7. Nevoziť na vozíku nestabilný náklad.

 

Vtipné videá

O tom, že riadenie vysokozdvižného vozíka nie je nič ťažké vás presvedčí asi najmladšia vodička vysokozdvižného vozíku v Čechách a na Slovensku. (Psst, nieže prezradíte, že nemá vodičák;))


Nasledujúce video je ukážkou toho ako to NEROBIŤ. Vodič tohto vysokozdvižného vozíka si myslí, že je Schumacher a riadi vozík veľkou rýchlosťou aj po ľade. To s bezpečnosťou nemá nič spoločné.

© 2011 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode